ITTAS ÉS BÓDULT ÁLLAPOT A KÖZLEKEDÉSBEN

 

image Ittas és a vezetési képességekre hátrányosan ható szerek befolyása alatti vezetés

Az Alkoholfogyasztás Nem új keletű szokás vagy hóbort, még csak nem is egy új irányzat, mint Ahogyan az ittas vezetés sem Napjaink problémája. Az tény, hogy a motorizáció fejlődésével, a technikai forradalom előretörésével egyre több problémát és gondot idézett elő az alkohol - jótékony hatásúnak ez semmiképp nem nevezhető -, illetve bódító hatásának következménye a baleseteknél.

Az Alkoholfogyasztás szokása Az emberi civilizáció kezdetei óta majd minden kultúrában megtalálható. Egyes kutatók szerint már a kőkorszaki emberiség is fogyasztott alkohol tartalmú italokat. Egy ie. 3500-ból származó Papirusz arról tanúskodik, miszerint az egyiptomiak már ismerték a sörfőzdék intézményét.

A bor nagy népszerűségnek örvendett a görög és a római társadalomban egyaránt, a középkori kolostorok mindennapi munkájához hozzátartozott a szőlőművelés, a borászat. Amelyik kultúrában jelen van az Alkoholfogyasztás szokása, rendszerint ott előfordul az ezzel történő visszaélés is. Ennek a ténynek a felismerése a történelem Soran Szamos társadalmat indított arra, hogy korlátozza vagy akár lehet is tiltsa az alkohol tartalmú italok forgalmazását és / vagy fogyasztását.

A tiltás Azonban Egyetlen társadalomban sem vezetett tartós eredményre. Ezért éppen napjainkban leginkább a kulturált Alkoholfogyasztás megismertetése és elterjesztése jelenthet megoldást Szamos, e bódító hatású készítményre visszavezethető veszélyforrás csökkentésére, megszüntetésére.

Az alkohol fogalma

Az alkohol gyűjtőfogalom, amely alatt Elsősorban az etil-alkohol vagy etanol értendő, amely szerves, színtelen, illékony, kellemes illatú, ízű, gyúlékony folyadék. Előállításának tudományos leírását a XIX. század közepén Louis Pasteur végezte el először.

A szeszes italokat a nyersanyag, az alkoholtartalom és a technológia alapján négy nagy csoportba sorolhatjuk:

-Keserű
kis - 3-6 százalék - alkoholtartalmú, általában gabonából előállított ital.
B.vagy
9-18 százalék alkoholtartalmú, szőlő vagy egyéb gyümölcs levéből nyert ital.
Vermut
15-20, a likőrök 20-25 százalék közötti alkoholtartalmú italok, amelyek Jelentős mennyiségű cukrot tartalmaznak.
Pálinkák
A töményebb szeszesitalok közé sorolhatók, amelyek 38 százalék vagy Ettől is magasabb alkoholtartalommal bírnak.

image Az alkohol általános fiziológiai hatásai I.

Néhány pohár ital elfogyasztásának hatására az alkohol növelheti, de csökkentheti a szív ritmusát, kitágítja a bőrben lévő vékony hajszálereket, ez melegségérzetet okoz. Csökkenti a testhőmérsékletet, növeli az étvágyat, a nyálelválasztást és a gyomorsav mennyiségét. Okozhat vizelési kényszert vagy az EEG lassulását is. Növeli a reakcióidőt, és rontja a mozgáskoordinációs képességet.

Nagyobb dózisban zavarodottságot, elfolyó beszédet, torzult látást, elégtelen mozgáskoordinációt eredményez, ezekhez a tünetekhez Gyakran rosszullét és hányinger is társul. Még nagyobb mennyiségben történő fogyasztása légzési nehézséghez, szélsőséges esetben légzésbénuláshoz, általános érzéketlenséghez vagy keringési zavarokhoz vezethet.

Az alkohol minden fogyasztóra másként hat. Nincs két egyforma szervezet, így nincs két egyforma módon történő feldolgozás sem. Még ugyanaz a személy is különbözőképpen reagálhat ugyanannyi alkoholmennyiségre. A hatás függ Például attól, hogy üres vagy teli gyomorra ivott, mennyire fáradt, szed-e éppen nyugtatót vagy fájdalomcsillapítót. Ráadásul az alkohol káros hatásai a nőkre Korántsem úgy hatnak, mint a férfiakra. Lényeges Az egyik ok, amely miatt a nők számára a káros hatások nagyobbak az, hogy a nők szervezetében általában nagyobb a zsírok koncentrációja, mint a férfiakéban Hasonló Egészségi állapotú. Egy egészséges nő súlyának akár 20 százaléka is lehet zsír, ami kétszerese egy egészséges férfiénak.

Az alkohol és a nemek

Az alkohol polaris vegyület, Ezért egy polaris jobban oldódik vízben, mint a polaris zsírban. Így ugyanannyi ital elfogyasztása után az alkohol koncentrációja egy férfi szervezetben Jelentősen kisebb lesz, mint egy ugyanolyan méretű női szervezetben. A nagyobb koncentráció a nők szervezetében annak az eredménye, hogy a nagyobb zsírtartalom miatt kevesebb a vér és más, nagyrészt vízből álló testfolyadék, amelyekben az alkohol oldódik.

A problémát súlyosbítja, hogy a nők általában kisebb termetűek, mint a férfiak, sőt, amely gyomrukban kisebb mennyiségben található meg az az enzim, amely az alkoholt lebontja a vérbejutás előtt.

Terhesség Soran Alkoholfogyasztás az a legkisebb mennyiségben is káros, mert a gyermekben magzati alkohol szindróma is kialakulhat. Ez a betegség visszamaradt szellemi képességekben, az arc és a végtagok rendellenességeiben és szívelégtelenség formájában jelentkezik.

Mindezek ismeretében a szeszes ital fogyasztása után kialakuló véralkohol-koncentráció mértéket meg lehet becsülni, de az alkohol hatását nem!

image Az alkohol általános fiziológiai hatásai II.


A véralkohol-koncentráció ezrelékben kifejezhető érték. Egy ezrelék az az alkoholkoncentráció, amelynél egy egységnyi alkohol keveredik ezer egységnyi vízhez. A férfiak testsúlyának 70 százaléka, a nők szervezetének 60 százaléka víz, a zsírszövetek nagyobb aránya miatt. Például, ha egy férfi rövid idő alatt megiszik 1 üveg sort, az elfogyasztott sör alkoholtartalma 20 gramm. Ez a mennyiség 56 kilónyi vízben oszlik el (80 kg 70 százaléka), s ha az alkoholtartalmat osztjuk a víz tömegével - 20: 56 = 0,36 ezrelék -, megkapjuk az alkoholkoncentrációt. Ha ugyanezt az alkoholmennyiséget egy 60 kg testsúlyú nő issza meg, akkor az alkoholkoncentráció máris 0,56 ezrelék.

Mivel az alkohol Nagyjából egyenletesen oszlik el a szervezet víztartalmú szöveteiben, Ezért a vérben ugyanolyan mértékű az alkoholkoncentráció, mint a többi testnedvben, így a véralkohol-koncentráció mértéke is kiszámolható. Ennek azért van jelentősége, mert a rendőrség szabálysértés vagy bűncselekmény esetén a bizonyítási eljárás Soran általában azt vizsgálja, hogy a vérben mennyi az alkohol.

Egy KRESZ szerint Magyarországon nem vezethet járművet olyan személy, aki vezetési képességekre hátrányosan ható szer befolyása alatt áll, illetve szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol található. Természetesen nem csak a szeszes italok, Hanem az alkoholtartalmú ételek fogyasztása is tilos.

Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet az alkoholos befolyásoltság orvosszakértői vizsgálatáról és véleményezéséről úgy foglal állást, hogy 0,2 ezrelék véralkohol-koncentrációig Alkoholfogyasztás az nem bizonyítható. Ilyen mértékű véralkohol-
koncentráció fiziológiásan, a normális emésztési folyamatban is létrejöhet, nem biztos, hogy a vérben lévő alkohol szeszes italtól származik. Ettől függetlenül a gyakorlatban ez már azt jelenti, hogy a JÁRMŰVEZETŐ nem fogyaszthat szeszes italt.

Véralkohol érték
Minősítés
0 - 0,20
ezrelék
Negatív
0,21 - 0,50
ezrelék
Ivott, de alkoholosan nem befolyásolt
0,51 - 0,80 -
ezrelék
Igen enyhe alkoholos befolyásoltság
Fajoknál 0,81 - 1,50
ezrelék
Alkoholos befolyásoltság Enyhe
1,51 - 2,50
ezrelék
Közepes alkoholos befolyásoltság
2,51 - 3,50
ezrelék
Súlyos alkoholos befolyásoltság
3,51 --
ezrelék
Heveny alkoholmérgezés

image Az alkohol általános fiziológiai hatásai III.

Ahhoz, hogy biztonságban ülhessen ki-ki a Volán mögé, érdemes megismerni a Különféle szeszes italok szervezetben történő lebomlásának általános időtartamát:

 

 

Elfogyasztott szeszes ital
Az alkohol általános lebomlási, kiürülési időtartama
1 dl pezsgő, vermut
2 óra
2 dl asztali bor
2 óra
1 dl desszert bor
2-3 óra
A 0,5 dl sör
3 óra
5 cl likőr
2-3 óra
1 koktél
2-4 óra
5 cl konyak
2-3 óra
5 cl pálinka
2-4 óra
5 cl vodka,
2-3 óra
5 cl whisky,
2-3 óra
5 cl gin
2-3 óra
5 cl rum / kommersz /
2-3 óra
5 cl "erős rum"
3-4 óra
5 cl "extra erős rum"
4-6 óra

Mint Ahogyan korábban már szóba került: nincs két egyforma szervezet, ezért az alkohol felszívódási ideje is egyénenként változó. A közölt értékekhez - éppen Ezért - a biztonság érdekében Célszerű 1-3 órás "plusz" pihenési időt hozzászámolni.

A világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkohol-szint, amellyel a közlekedésben részt lehet venni. Magyarországon a 0 tolerancia a mérvadó, míg a környező országokban 0,5 vagy akár 0,8 ezrelék a megengedett, annak ellenére, hogy közlekedésbiztonsági kísérletek bizonyították: a kis mértékű Alkoholfogyasztás is kedvezőtlenül befolyásolja az Észlelési-és reakcióidőt.

Talán ennek is köszönhető, hogy Például Ausztriában, Görögországban, Spanyolországban vagy éppen Szlovéniában, ahol a megengedett véralkohol-koncentráció 0,5 ezrelék vagy annál is több, a fiatal, illetve a hivatásos járművezetőknek nem az Engedélyezett Alkoholfogyasztás. Ezzel a döntéshozók elismerik, hogy a 0,3-0,5 ezrelék véralkohol-koncentráció már rontja a járművezetés biztonságát.

image A járművezetés-biztonság romlásának gyakorlati példái I.

Kanadában gépkocsi-szimulátoron vizsgálták, miképpen befolyásolja a teljesítményt az alacsony véralkohol-koncentráció. A kísérletben résztvevők először józanul, majd 0,5, végül 0,8 ezrelék véralkohol-koncentráció mellett végezték el a feladatot, amely abból állt, hogy egy 4 sávos autopályán kellett a szélső sávban "haladni" 30 percen keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy már 0,5 ezrelék véralkohol-koncentráció hatására Jelentősen Romlott a sávtartás pontossága, és nagyobb lett a sávelhagyások száma a józan állapothoz képest.

Egy másik vizsgálat eredménye szerint kialvatlan, fáradt állapotban elfogyasztott egészen kis mennyiségű alkohol megnöveli a járművezetés közbeni elalvás veszélyét. Kialvatlan személyek teljesítményét vizsgálták gépkocsi szimulátoron, majd kis mennyiségű szeszes italt itattak meg velük.

Kizárólag Azok aludtak el a vizsgálat közben, akik alkoholt fogyasztottak, a kontrollcsoportba tartozók - akik teljesen józanok voltak - viszont nem.

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol Ugyancsak Engedélyezett a 0,8 ezrelék alatti alkoholos befolyásoltság vezetés közben, egy férfi és egy nő mérte össze képességeit. Reggel éhgyomorral érkeztek a tesztpályára, ahol egy üveg sort fogyasztottak el mindketten. Negyed órával később ez a mennyiség a nő szervezetében ez 0,33, míg a férfinál 0,27 ezrelék véralkohol-koncentrációt eredményezett, amelyet a rendőrök hitelesített alkoholszondával ellenőriztek. Újabb üveg sör hatására az értékek emelkedtek: a női vezetőé 0,65 ezrelékre, míg a férfinak 3 üveg sör után 0,7 ezrelékre nőtt a véralkohol-koncentrációja. Ekkor három feladatot kellett végrehajtaniuk: párhuzamos parkolást, bóják közötti szlalomozást valamint egy váratlan baleseti Szituáció elkerülését.

Józan állapotban mindketten hibátlanul teljesítették a feladatokat, majd a 0,8 ezrelék közeli alkoholos állapotban a férfinak már a párhuzamos parkolás sem sikerült elsőre. Ezt követően a 45 másodperc alatt teljesítendő szlalompályán egy férfi az akadályok kevesebb mint felét, míg női társa egy Bolyak több mint felét elsodorta. Végül a váratlan baleseti Szituáció elkerülésekor mindketten 1,5 méterrel távolabb fékezték allora gépjárműveiket, mint józanul. Egy gyalogátkelőhelyen ennél a távolságnál elkerülhetetlen a gázolás.

Egy másik kísérletben - amelyet Ugyancsak az Egyesült Államokban végezték -, önként jelentkezők segítségével azt vizsgálták, milyen hatással van az Alkoholfogyasztás a látásra, és ez hogyan befolyásolja a vezetési képességeket.

Amellett, hogy az alkohol negatívan befolyásolja döntéshozó és koordinációs képességet, az ittas vezetők Sokkal nehezebben képesek megítélni az út mellett elhaladó tárgyak relatív távolságát. Mivel az alkohol hatására számottevően romlik a mélységészlelés, Ezért a vezető rosszul méri fel a távolságokat, ami Jelentősen növeli a baleset kockázatát.

A kutatók szerint Azoknak a vezetőknek is Jelentős mértékben romlik a látása, akik már fogyasztottak alkoholt Valamennyi, de a véralkoholszintjük még alatta marad a megengedett értéknek. Ez a romlás főleg a Mozgó tárgyak követésében és érzékelésében nyilvánul meg, ami a mélységészleléssel áll összefüggésben.

image A járművezetés-biztonság romlásának gyakorlati példái II.

Az elvégzett kísérlet Soran kiderült: az Alkoholfogyasztás hatására Jelentősen romlik az agy ÁLTAL vezérelt feladatok összehangoltsága, és lelassul a szemmozgás a mozgási parallaxisnak nevezett jelenség során. Ha két azonos méretű tárgy közül az egyik közelebb, a másik pedig távolabb van, akkor a közelebbit nagyobb látószög alatt látjuk.

A mozgási parallaxis azt jelenti, hogy ha gyorsan mozgunk - Például autóvezetés közben -, akkor a közelebb eső tárgyak gyorsabban látszanak mozogni az ellentétes irányba, mint a távolabbiak. A mozgási parallaxisból Emiatt következtetni lehet a tárgyak viszonylagos távolságára.

A kísérletben kilenc férfi és hat nő vett részt, akiket először józanul vizsgáltak, hogy kiderüljön, a Mozgó tárgyak követéséhez szükséges Latasi képességeik (mélységészlelés és szemmozgások)
rendbe vannak-e. A jelentkezőket ezután abból a szempontból vizsgálták, hogy voltak-e már korábban alkoholproblémáik, illetve a családjukban előfordult-e alkoholfüggőség. Miután mindenkinél elvégezték az alapvetõ Latasi funkciók vizsgálatát, a teszteket újra megismételték, azt követően, hogy a résztvevők alkoholt fogyasztottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Romlott Jelentősen mélységészlelés, még abban az esetben is, ha egy kísérlet RÉSZTVEVŐINEK véralkoholszintje 0,8 ezrelék alatt maradt. Egy ausztrál tanulmány Szintén ezzel megegyező eredményre jutott, vagyis arra, hogy már csekély mennyiségű alkohol is Jelentős mértékben rontja vezetés Soran Nyújtott teljesítményt. Harmadik egy, az előzőekhez Hasonló kutatás szerint a nők ebből a szempontból is valamivel érzékenyebben reagálnak az alkoholra, mint a férfiak.

image Járművezetés ittas vagy bódult állapotban - Törvény és statiszika I.

BTK. 188. §

(1) Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő .

(2) A büntetés bűntett miatt

a / három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény Súlyos testi sértést,

b / öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, Súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,

c / két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d / öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

(3) Aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességekre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem gépi meghajtású vízi jármű vagy úszó munkagép avagy közúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a

(2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.

2004. év baleseti statisztikái az ittas elkövetés tükrében

A törvényi szigor ellenére évről évre egyre több közlekedési balesetnél meghatározó szereplővé válik az alkohol. Szinte Egyetlen járműkategória sincs, ahol ne növekednének a mutatók.
2004-ben az összes baleset 13,9 százalékát ittasan követték el.

E 2,909 balesetben 162-en vesztették életüket az utakon, Közülük 86-an lakott területen kívül, ahol több halálos szerencsétlenség következett be. A legtöbb nem kívánt eseményt, 1,700-at a személygépkocsi-vezetők idézték elő, őket követik a kerékpárosok 465 esettel. Jelentős rajtuk kívül még a segédmotor-kerékpárosok ÁLTAL előidézett 217 szerencsétlenség, valamint a motorral bekövetkezett 110 baleset. Az ittasan okozott esetek 67,6 százalékát a kétkeréken közlekedők idézték elő, ami nem hagyható figyelmen kívül a baleset-megelőzéssel foglalkozók számára.

A közlekedésben legvédtelenebbeknek és legfelkészületlenebbeknek a gyalogosok számítanak. Ittasan 240 balesetet idéztek elő, s mint a többi járműkategória esetében, itt is évente mind többen válnak a balesetek szenvedő alanyává.

A legtöbb ittasan okozott baleset 2004-ben Pest megyében történt (351), míg ugyanennyi esetet regisztráltak összesen A Közép-dunántúli régióban. Legkevesebbet Nógrád (83) és Heves (89) megyékben dokumentáltak.

A leggyakoribb balesettípusok közé tartozik az egyenes úton történő pályaelhagyás a menetirány szerinti jobb oldalon és szilárd tárgynak ütközés: fa, oszlop, Támfal stb. Ebből az okból 316 baleset következett be. Ugyancsak Gyakran történt pályaelhagyás a menetirány szerinti jobb oldalon, kanyarban. 225 esetben az úttestről kisodródó járműben szenvedtek balesetet a vezetők és az Utasok.

image Járművezetés ittas vagy bódult állapotban - Törvény és statiszika II.

Anélkül, hogy a statisztikai mutatók teljes körét Szamba vennénk, érdemes figyelmet szentelni a különböző balesetek száma és az ittasság mértéke szerinti összevetésre:

Alkoholos befolyásoltság
0,00-0,50
0,51-0,79
0,80-1,49
1,50 --
Összes
Baleset
172
430
913
1,394
2,909


A balesetek bekövetkezésének időpontjait vizsgálva megállapítható, hogy 2004-ben 15,00-20,00 óra közötti időszakban következett egy járművezetők hibájából a legtöbb ittasan okozott baleset, szám szerint 857.

Az alkoholos befolyásoltságra visszavezethető események szempontjából a 05.00 - 10.00 óra közötti időszak a legkevésbé Veszélyeztetett, Amikor a balesetek száma 247 volt.

Gyalogosok - Hasonlóan a járművezetőkhöz - a délutáni és esti időszakban 128 balesetet idéztek elő ittasan, míg 01,00 - 05,00 óra között 10 ilyen eset történt. Mindez visszavezethető arra a tényre, hogy ebben az időintervallumban a legcsekélyebb a gyalogosforgalom lakott területen kívül éppúgy, mint a településeken.

Az ittas járművezetők kiszűrésére a rendőrség az esti és éjszakai időszakban KÜLÖNÖS figyelmet fordít. Az ellenőrzés Soran az intézkedő rendőr Elsősorban az ittasság érzékelhető külső jegyei - bizonytalan vezetés vagy járás, akadozó, összefüggéstelen beszéd, alkoholos lehelet - alapján dont az alkoholszonda alkalmazásáról.

A hagyományos, úgynevezett Spiratest üvegpipettás, egyszer használatos Szondák ideje már lejárt. Ugyan még előfordul, hogy az üvegcső kerül elő egy kontrollkor, de ez egyre ritkább. A régi Szonda légátfúvásos rendszerű, vagyis a lehelet alkoholtartalmának megfelelően elszíneződik a Reagens, amely alapján a helyszínen elsődlegesen meg lehet állapítani az alkoholos befolyásoltság tényét.

A mértéket nem, akár csak a korszerűbb elektromos alkoholteszttel, az angol gyártmányú LION-nal sem. Ez utóbbi egy lényegesen korszerűbb elektromos légalkohol-mérő. Ezzel is, akár csak a régi üvegcsővel, csak annyi mutatható ki bizonyossággal, hogy az ellenőrzött egyén ittas vagy sem. Az alkoholos befolyásoltság pontos mértéket a francia Seres készülékkel lehet a legegyszerűbben megállapítani. Ezzel a műszerrel minden Rendőrkapitányság rendelkezik. Az alkoholszintet ezrelékben mutatja ki - és mivel hitelesített műszer -, így a mérés eredményét, amelyet a készülék nem nyomtat ki, a bíróság elfogadja bizonyítékként. Ennek hiányában marad az évtizedek óta Alkalmazott gáztomográfos vérvétel és a vizsgálat, amely Ugyancsak ezrelékben adja meg az ellenőrzött személy vérében található alkohol koncentrációját.

image Ittas vezetés - Módszerek és tévhitek

Minden valamirevaló autós ismer olyan trükköt, ellenszert, amivel a rendőröket ellenőrzéskor igyekszik átejteni, becsapni. A leggyakoribb tévhit abból ered, hogy Bizonyos tényezők az alkohol lebomlását felgyorsítják vagy eltüntetik. Tévhit az is, miszerint a feketekávé, a tej, a savanyúság, az olajos, zsíros ételek, az intenzív fizikai munka, a verejtékezés döntően befolyásolja a szervezetben lévő alkohol elégetését. Ugyan ezek közül némely valóban kedvezően hathat a szervezet minél korábbi regenerálódására, de egyik sem képes varázsütésszerűen eltüntetni az alkoholt a szervezetből.

Mások a mentolos cukorkára esküsznek, amelytől azt várják, hogy a légbefúvásos tesztereket sikeresen átejtsék, esetleg egy rendőr ne érezze meg az alkoholos leheletet. A valóságban Egyetlen biztos módszer válhat a következő: a pihenés. Ennek aktív és passzív változata között Különbség lehet ugyan, de a biztonság nem éri meg a kockázatot.

Dániában léteznek olyan Szórakozóhelyek, ahol az elektromos légalkohol-mérő szabadon rendelkezésre áll, így a vendég ellenőrizheti Tényleges alkoholos befolyásoltságát. Ez esetben persze azt sem szabad elfeledni, hogy az alkohol felszívódásához és a szervezetben, a keringési rendszerben történő megjelenéséhez időre van SZÜKSÉG, így KÖZVETLENÜL az üveg sör elfogyasztása után nem ugyanaz az érték jelenik meg a műszeren, mint 30 perccel vagy egy órával később. Ezzel számolnia kell mindenkinek, aki Ezek után mégis a Volán mögé ül.

Belgiumban - kísérleti jelleggel - új módszert vezettek egy visszaeső ittas vezetők ellen. Azokat, akiket ittas vezetésen kapnak, kötelezik, hogy autójukra szonda-zárat szereltessenek fel. Az ittas vezetők megfékezésére vezettek be az új eszközt, amely csak akkor engedi, hogy a tulajdonosa kinyissa autójának ajtaját, ha belehel az ajtóra szerelt szondába. Ha a szonda elszíneződik, az ajtó nem nyitható.

Angliában is kísérleteztek Hasonló módszerrel, de ott az autó indíthatóságát kötöttek össze egy szondával. A kísérleti modellben a vezetőnek egy alkohol szondába kellett belefújnia ahhoz, hogy autóját elindíthassa.

Sokak szerint Azonban egyik védelem sem elég biztos, mivel az ittas vezető megkérheti józan utasát, hogy helyette leheljen a szondába, amivel az autó nyithatóvá, illetve indíthatóvá válik.

image Gyógyszerek hatása a járművezetésre - Kategóriák

Napjaink felgyorsult, Rohanó világában egyre gyakrabban fordulnak elő olyan betegségek, olyan tünetek, amelyekre a házipatikából "kap a" valamit a közlekedésben résztvevő anélkül, hogy pontosan ismerné az Adott szer mellékhatásait. Egy másik nagy csoportba tartoznak Azok a járművezetők, gyalogosok, akik valamely tartós betegségükre szednek folyamatosan gyógyszert és annak pontos élettani, fiziológiai hatásait nem ismerik.

Az alábbi négy gyógyszercsoport KÜLÖNÖS figyelmet érdemel:

  • szemészetben használt szerek,
  • magas vérnyomás elleni szerek,
  • altatószerek,
  • nyugtatószerek.

Ezen gyógyszercsoportba tartozó készítmények nagymértékben csökkentik a reflexidőt, egy figyelőképességet, tovább csökkentik a már amúgy is megromlott Latasi képességet. Az allergia Szintén az utóbbi években szinte népbetegséggé vált, a különböző gyógyszerek - amelyeket kénytelenek bevenni a különböző tünetek miatt szenvedők - mellékhatásként álmosságot, fáradtságot és szédülést okozhatnak. Ez pedig Ugyancsak veszélyforrás a közlekedésben résztvevők esetében. A különböző gyógyszercsoportok Különféle használóiktól figyelmet követelnek. Ezek négy kategóriába sorolhatók:

(1) Alkalmazásának és pszichomotoros teljesítményt befolyásoló hatásának időtartama alatt járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos!

Ebbe a csoportba tartoznak:

  • az érzéstelenítőszerek,
  • a különböző ideig ható altatószerek,
  • A kábító fájdalomcsillapítók,
  • A pszichostimulánsok.

(2) A JÁRMŰVEZETŐ képességet és a baleseti veszéllyel járó munkavégzést befolyásolhatja, Ezért egyénileg kell meghatározni, hogy a gyógyszer milyen mennyisége és mely adagolási módon történő alkalmazása mellett vezethet még járművet, végezhet baleseti veszéllyel járó munkát.

Ebbe a csoportba tartoznak:

  • Egy kevés barbiturátot tartalmazó gyógyszerek,
  • valamely kodeint és származékait tartalmazó gyógyszerek,
  • A raszerpint tartalmazók,
  • a neuroleptikumok,
  • az antiemetikumok.

(3) Alkalmazásának első szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos! A továbbiakban egyénileg határozandó meg a tilalom mértéke.

Ebbe a csoportba tartoznak:

  • valamely hipnotikumok,
  • a nyugtatók,
  • A parkinzonizmus elleni szerek,
  • A depresszió elleni szerek,
  • A központi idegrendszernél ható izomrelaxánsok,
  • az allergia elleni szerek,
  • A vérnyomáscsökkentők,
  • A vizelethajtók,
  • Egyéb gyógyszerek.

(4) Alkalmazása látászavart okozhat (járművezetés, baleseti veszéllyel járó munka). A közlekedés szempontjából a látást befolyásoló gyógyszerek az előző három csoportba sorolhatóak nem voltak, így Ezek külön kategóriát képeznek.

image Gyógyszerek hatása a járművezetésre - Alkohol és gyógyszer

Fontos, hogy a közlekedésben résztvevők csak úgy használjanak gyógyszereket, illetve gyógyhatású készítményeket, hogy Azok szervezetükre gyakorolt következményeivel, hatásaival tisztában vannak. A gyógyszerekhez mellékelt ismertetőket minden esetben el kell olvasni, szükség esetén Célszerű házi-vagy szakorvossal konzultálni a balesetek elkerülése érdekében.

Külön figyelmet igényelnek az Idősek, akik esetében valószínűsíthetők a korral együttjáró érzékszervi változások, a megnövekedett reakcióidők. Esetükben az állandó vagy tartós gyógyszerhasználat nem kívánatos mellékhatásai is vélelmezhetők, így a közlekedésben résztvevők részéről külön felelősség terheli a Volán mögé ülőket.

A szépkorúak közül egyre többen vezetnek 60, nem ritkán 70 év fölöttiek is, akik a reakció ideje, helyzetfelismerő-képessége nem azonos a fiatalabb korúakéval.

Akik már nem vállalkoznak járművezetőként az aktívabb részvételre, azok is használják a tömegközlekedést, gyalogosként Ugyancsak kiemelt figyelmet követelnek.

Jó néhány gyógyszer használatakor TILOS alkoholt fogyasztani. Ezen szerek olyan együttes hatást képesek produkálni, amely alkalmazójára éppúgy veszélyt jelentenek, mint a közlekedők többségére.

Rendőri ellenőrzéskor a láthatóan bódult, rosszullét határán lévő vezetőtől a rendőrnek kötelessége MEGKÉRDEZNI nem csak azt, hogy alkoholt fogyasztott-e, Hanem azt is: gyógyszeres kezelés alatt áll-e, illetve nem gyógyszerének mellékhatása vagy Adott esetben épp gyógyszerének hiánya idézte elő a veszélyes állapotot.

A Büntető törvénykönyv nem Csupán az ittas, Hanem a vezetést befolyásoló szerek hatása alatt történt vezetést is bünteti. Ebbe a kategóriába a gyógyszerek egy csoportja is. Jelentős beletartozik.

A gyógyszerek fő célja a betegségek gyógyítása. Vannak viszont, akik nem a gyógykezelés miatt, Hanem - az alkohollal párosítás folytán - a kábító hatás elérésére használják.

Ezeket a gyógyszereket elsősorban a problémák elfelejtésére, idegesség, feszültség, szorongás leküzdésére, vagy más drogok mellékhatásainak kiküszöbölésére fogyasztják. Kizárólag receptre lehet beszerezni őket, de a drogfogyasztók hamisítják is Ezeket a vényeket.

image Kábító hatású szerek I. A

Az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy a közlekedésbiztonsági szempontból kevésbé veszélyesnek ítélt helyen a halálos közúti baleset történik. Nincsenek látható külső jelei, Egyértelmű okai a bekövetkezett tragédiának, a gépjármű mégis letér az útról és balesetet szenved. A vezető és utasai Súlyos - nem egyszer halálos - sérülést szenvednek.

Ma még nem általános gyakorlat, hogy az úgynevezett gyanús körülmények között bekövetkezett balesetek sérültjeit, áldozatait megvizsgálják, nem álltak-e bármilyen tudatot vagy készséget befolyásoló szer hatása alatt, bár néhány precedens értékű Bírósági ítélet már született, amely megállapította a vezető szervezetében a kábítószer jelenlétét. Ittas vezetés esetén már mobil készülékek segítségével is kimutatható a jármű vezetőjének alkoholos befolyásoltsága, kábítószerek esetében nem ilyen egyszerű a helyzet.

Egyes droghatások ugyan viselkedésbeli külső jegyek alapján nem felismerhetőek, illetve érzékszervi változások is jelzik a szer hatását, ám Ezek kiszűrése nem egyértelmű. A tágult Pupilla egy éjszakai vezetés Soran nem feltűnő, mint Ahogyan egy fiatalokból álló csoport jókedve sem feltétlenül a drognak köszönhető. Mintavételre egyébként is csak a rendőrorvos jogosult, Márpedig a vizelet-vagy a vérvételhez igen nyomós ok szükséges.

A rendőrség legtöbb esetben tervszerűen próbál fellépni a drog hatása alatt gépkocsiba ülök ellen. Jobbára az ismert és felkapott Szórakozóhelyek közelében szerveznek drograzziát. Mindehhez Kellő számú rendőr és technika szükséges. A mintavétel körülményeinek megteremtéséhez Megfelelő Rendőrségi kisbuszt rendeznek a Mozgó labornak. A rendőrorvos egy razzia Soran az igazoltatott személyektől a helyszínen vizeletet, vért vesz és elvégzi a vizsgálatokat.

Egy-egy ilyen akció felszereléssel meglehetősen költséges: a gyorsteszt ára 6-8 ezer forint mintánként. A lelet eredménye alapján csak orvosszakértő mondhatja ki, hogy az Adott pillanatban a kábítószer mennyisége befolyásolta-e döntéshozatalában a gépjárművezetőt. A helyszínen a rendőrök nem büntetnek, a "leletet" a feljelentéshez csatolják. Létezik olyan gyorsteszt, amely nyálminta alapján néhány percen belül a helyszínen kimutatja a ma leggyakoribb kábítószerek összetételét és mennyiségét, ám jelen pillanatban csak néhány eszközt tesztel a rendőrség, még nincs "hadrendbe állítva.

A leggyakrabban előforduló kábítószerek és hatásaik

CANNABIS és származékai (vadkender, marihuána, hasis) A kannabisz a legnépszerűbb drog Illegális.

Hatásai : Igen eltérőek, a mennyiség és a minőség függvényében. Relaxáció, beszédesség, KÜLÖNÖS fogékonyság a zenére és a színekre. Ritkán szorongás, érzékcsalódás. Fogyasztása a hangulatra hat.

Tünetei : Tag pupillák, vizuális hallucináció, mozgászavar, félrebeszélés, fokozott szívműködés, légzés, vérnyomás-emelkedés, emelkedett kedélyállapot.

Veszélyei: Maga a bódult állapot, mely közlekedési és egyéb baleseteket idézhet elő. Emlékezetkiesést okoz, csökken a koncentrálóképesség. A kannabisz keverése más drogokkal Különösen veszélyes lehet. A végeredmény előre nem látható. : "Beugró" szernek tartják: egy idő után a használója erősebb "anyagra" vágyik.

image Kábító hatású szerek II.

AMFETAMINSZÁRMAZÉKOK (amfetamin, speed, Extasy)

Formái : Fehér vagy sárga por, tabletta, kapszula, ritkán kristályos szemcsék vagy granulátum

Amfetamin

Hatásai : Hatása 3-4 órán keresztül tart, a tolerancia hamar kialakul. Alkalomszerűen fogyasztva fokozza a teljesítményt, a használója éber, merész és felfokozottan jókedvű.
Tünetei: Gyakori használói igen kellemetlen mellékhatásokat érezhetnek, mint Például alvászavar, étvágytalanság, viszketegség, szorongás, zavartság, melyhez gyors beszéd, izgatottság, fokozott
szomjúságérzet, feltűnően alacsony alvásigény társulhat. Amikor a drog kiürül a szervezetből, Gyakran depresszió, kimerültség, fokozott étvágy jelentkezik, Súlyos elvonási tünetek még hosszú idejű, Rendszeres használat után sem lépnek fel. Ellenben téveszmék jelentkezhetnek, a használó agresszívvá válhat, Súlyos személyiségtorzulás alakulhat ki.

Speed

Napjainkban a Diszkók és a különböző partik (trance, hause) egyik népszerű szintetikus kábítószere. Általában fehér, sárga vagy rózsaszín por, illetve tabletta formájában kerül a fogyasztókhoz. Leggyakrabban orron át szívják fel, de előfordul, hogy kávéba, más italba keverik. Ritkán vénásan, feloldva juttatják a szervezetbe.

Hatásai : Hatása kb. 10-30 percen belül érezhető. Fokozza a szívműködést, légzést, az anyagcserét, amelynek következtében izzadás, felhevülés jelentkezik, mozgáskényszer, szájszárazság kíséretében.

Tünetei : Tartós használata teljesen legyengíti, kimeríti a szervezetet, melynek következtében testsúlycsökkenés, szívinfarktus, agyvérzés Gyakran következik be.

Extasy

Tabletta vagy kapszula formájában fogyasztják. A pánikreakciókhoz Hasonló teljesítmény-növekedést és izgalmi állapotot vált ki.

Hatásai: A pupillák kitágulnak, a beszéd felgyorsul, étvágytalanság, szájszárazság, remegés, testhőmérséklet megemelkedése - nem ritka a 41 fokos láz sem - következik be. Ha valaki ebben az állapotban nem fogyaszt Megfelelő mennyiségű folyadékot, "hősokkot" kaphat, amely akár halálhoz is vezethet.

 Tünetei : Használatot követően levertség, álmatlanság, idegesség, depresszió jelentkezhet. A különböző színű és mintázatú tabletták összetétele is nagyon változó, kiszámíthatatlan hatásuk.

Kábító hatású szerek III.

HALLUCINOGÉNEK (peyotl kaktusz, Mágikus gombák, PCP, LSD)

LSD

Szintetikusan előállított szer. Általában tabletta formájában fogyasztják, vagy bélyegeket illetve itatóspapírt impregnálnak az anyaggal, melyet aztán nyelvre helyezve fogyasztanak el. A bélyegeken sokszor színes ábrák láthatók, amelyek az anyag Minőséget is jelzik.

Hatásai : Változó, erős hallucinációk, Melyek függnek a fogyasztó aktuális lelkiállapotától és az Adott környezettől. Az "élmények" az enyhébb érzékelési zavaroktól, egy kellemes vízióktól egy rémálmokig változhatnak, 6-10 óráig is eltarthatnak. A Külvilág érzékelése eltorzul.

Tünetei : A drogfogyasztás után a későbbiekben újbóli szerhasználat nélkül is váratlanul hallucinációk (flash-back hatás) léphetnek fel. Igazán Súlyos balesetek ilyenkor fordulhatnak elő. A legfőbb veszélye, hogy a felszínre hozhatja a lappangó elmebetegséget (skizofrénia, paranoia.)

ÓPIÁTOK (az ópium, máktea, Morfin, codein, hidrocodin, heroin), Formái: folyékony - codein, Morfin, más ópiátok,

máktea por - heroin, morfium tabletták - codein, methadon

Ópium

Az éretlen mákgubó tejszerű nedve a nyers ópiumot, mely kis golyók formájában kerül forgalomba. Pipában égetve, füstjét Belélegezve fogyasztják.

MÁKTEA

A száraz mákgubók kifőzése Soran készített ópiátszármazékokat tartalmaz. A máktea Rendszeres használata fogyasztóját lesoványítja, a használó fogazata - a fellépő ínysorvadás és az eufórikus állapotban történő kitörés következtében - hiányos. Az arc "koravén" benyomást kelt, a fogyasztó szellemileg leépül, lassú gondolkodása, beszéde nehezen érthető.

MORFIUM


Az Ópium legismertebb alkaloidja, melyet a kutatók Elsősorban
gyógyászati célokra, fájdalomcsillapító hatása miatt fejlesztettek ki. Megjelenését tekintve fehér Kristályok, tabletták, fecskendezhető készítmények formájában hozzák forgalomba. Fájdalomcsillapító, szorongásgátló és eufóriát okoz.

Heroint

A Morfin további kémiai feldolgozásával keletkező keserű, kristályos por. Színe a fehértől a barnáig szennyező, illetve a feltöltő szerek keverése miatt változó. Leggyakrabban citromsavban vagy vízben oldva, intravénásan - injekcióval befecskendezve - használják. A heroin gőzét többnyire Belélegezve, vagy ritkábban cigarettában, pipában elszívva fogyasztják. Ellazít, lenyugtat, bódulttá tesz. Szűk pupillák, lassú reakciók jellemzik.

image Kábító hatású szerek IV.

Kokain ÉS SZÁRMAZÉKAI

A Kokain Alapanyaga a Dél-Amerikában őshonos kokacserje levele. Tiszta állapotában fehér por, amelyet orrba szippantva vagy intravénásan használnak.

Hatásai : Eufórikus hangulat, erőteljes élénkség, feldobottság. A teljesítőképességet és fokozza az agresszivitást. A fogyasztó a fokozódó szükségletet egyre sűrűbben ismételt használattal elégíti ki.

Tünetei : A magas Dózis szorongást, nyugtalanságot, extrém esetben paranoiát, hallucinációt okoz. Szív-vagy légzészavar állhat elő. A hatás elmúlása után fáradtság, depresszió következik. A Kokain igen gyorsan képes lelki függőség kialakítására.

Tünetei: "náthás orr", pupillatágulat, remegés, testi leromlás, fokozott érzékenység a fényre, túlzott önértékelés, nagymértékű vérnyomás-emelkedés, erős szívdobogás, étvágy csökkenése, erős fogyás. Veszélyei: túladagolás-halál - Különösen nagy intravénás használat esetén -, másokkal közös intravénás használat esetén fokozott az AIDS-fertőzés lehetősége. Egy Kokain folyamatos fogyasztása paranoiás tünetek, vagy egyéb pszichiátriai betegségek megjelenéséhez vezethet.

Kiváló A kokainból Vegyi eljárással állítják elő. Fehéres, szürkés színű, szabálytalan alakú cukordarabkákra emlékeztet, melyet összemorzsolnak, hevítik és a füstöt belélegzik.

Hatásai : Rövid örömmámor, amelyet mély depresszió követ. Először hiperaktív, majd letargikus állapot következik, a fogyasztó legyőzhetetlennek érzi magát. Rövid ideig tartó érzés, de olyan moho vágyhoz vezet, hogy méltán tartják olyan anyagnak, amely azonnali függőséget okoz. A használó egészen nagy mennyiség után sem elégül ki, egyre intenzívebben kívánja a Szert.

Tünetei : Élénk, intenzív beszéd. A használó elméjét teljesen elborítják a drog kellemes hatásai. Fogyasztásakor a szervezettel robbanásszerűen lép reakcióba. Minden ok nélkül váratlan dührohamok lépnek fel. A Fogyasztók Nemcsak ellenségeikkel, de barátaikkal, sőt családtagjaikkal szemben is rendkívül agresszívvá válhatnak. Mivel a hatás gyorsan elpárolog, a drogéhség Gyakran erőszakhoz, vagy más bűncselekményhez vezethet.

A kábítószerek szervezetből történő kiürülése lassúbb, hosszabban tartó folyamat, mint az alkohol vagy a gyógyszerek esetében. Az aktív vagy passzív pihenés ellenére a vérből akár napokkal később is kimutatható a fogyasztás ténye még akkor is, ha annak közvetlen hatása már érzékelhető a fogyasztón sem. A közlekedésben résztvevők esetében éppen Ezért igen komoly problémát jelent a drog hatása, utóhatása alatt állok kiszűrése.

Pszichés tünetek:

  • feldobottság, színes álmok érzése, hallucinációk, látomások,
  • idegesség, ingerlékenység, szorongás,
  • Depresszió, pesszimista hangulat, levertség, kedvetlenség, közöny,
  • ok nélküli örömkitörések, túlérzékenység, személyiség-és tudatzavar,
  • figyelem és koncentrációs képességek zavara, feledékenység,
  • indokolatlan fáradtság, gyors kimerülés, teljesítőképesség ingadozása,
  • álmatlanság, alvászavarok, zavaró álmok

image Kommunikációs segédlet

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az abszolút, alternatíva nélküli tiltás hatástalan.

A baleset-megelőzési propagandának nem lehet feladata az általános Alkoholfogyasztás befolyásolása. Magyarországon sem jogi háttere, sem pedig nincs hagyománya az abszolút tiltásnak. Ezért az ilyenfajta megközelítés nem vezet eredményre.

A megelőzésnek alternatívát kell biztosítania:

  • Több tévhit kering az alkohol kimutathatóságának befolyásolásáról (Cukorkák, "csodaitalok", kávé, tej, savanyú káposzta, fizikai munka, alvás stb.). Valójában az ital hatását Semmilyen "csodaszer" nem képes semlegesíteni.
  • Az időbeli alkohol lebontásával kapcsolatos valótlan információk is magyarázatra szorulnak: testsúly / óra. Aki odafigyel arra, hogy a fogyasztás után mennyi idővel ülhet a Volán mögé, az "vevő" a megelőzési üzenetekre.

Célcsoport:

Kulturált alkoholfogyasztó (tehát minőségi és mértékkel fogyasztott szeszesitalok) az a Célcsoport, amelyik fogékony lehet a megelőzési üzenetekre is. Ugyancsak a kulturált Alkoholfogyasztás jegyében lehet információkat továbbítani Az emberi szervezet lebontási mechanizmusáról, a befolyásolási tényezőkről.

Nem Célcsoport egy közel egymillió alkoholista vagy alkoholizáló súlyosan. Ezt a réteget csak rendőri eszközökkel lehet kiszűrni.

Fontos Célcsoport a fiatal vezetők és a környezetük: a szülők, Nevelők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése