Tisztelt Szülők!

 

Az alábbiakban a kábítószerekkel, ennek veszélyeivel és a megelőzéssel kapcsolatban próbáltunk összegyűjteni néhány hasznos információt, amelyek talán segítségükre lehetnek.

Mi a drogprevenció?

A prevenció jelentése röviden megelőzés. A prevenció olyan tevékenységet foglal magában, amelynek során az első, és legfontosabb cél a vészhelyzetek kialakulásának megakadályozása -
ezt nevezzük elsődleges prevenciónak. Ha egy probléma már kialakult, akkor a prevenció célja e probléma súlyosbodásának és további következmények kialakulásának megakadályozása - ez a
másodlagos prevenció.
Amikor itt az iskolában drogprevenciós programokat szervezünk a tanulóinknak, akkor elsősorban ezt az elsődleges prevenciót valósítjuk meg. Az „egészséges élet" órák a 4., 5., 6. évfolyamokon szintén ezt a célt szolgálják. Nagyon fontos az is, hogy a szabadidő eltöltésére minél szélesebb választékot kínáljunk, hiszen ez is része az elsődleges megelőzésnek.
Az elsődleges prevenció legfontosabb célja, hogy kialakítson a fiatalokban egy olyan egészségszemléletet, amelynek hatására képessé válnak visszautasítani a drogokat. Nagyon fontos, hogy a fiatalok korrekt és hiteles tájékoztatást kapjanak a különböző drogokról, az egészségügyi károk, illetve a drogok negatív hatása mellett például meg kell említenünk a drogfogyasztáshoz kapcsolódó kellemes érzéseket, a drogok pillanatnyi pozitív hatásait is.
A másodlagos prevenció tulajdonképpen a gyógyítást foglalja magában. Ennek célja, hogy a korai stádiumban lévő eseteket gyorsan, hatékonyan lehessen megoldani. Itt fontos, hogy a szerfogyasztókat megóvják, ha lehet segítséget nyújtanak nekik abban, hogy a lehető legkisebb biológiai, pszichológiai és társadalmi károkat szenvedjék el. Vagyis ha valaki például heroint használ, akkor milyen módon kerülheti el a HIV-fertőzést és tű (illetve vér) által terjedő betegségeket.
Fontos, hogy a használók tisztában legyenek tetteik, szerhasználatuk következményeivel, lehetőségeikkel és egyéb a kábítószerekhez kapcsolódó kérdésekkel.  Ezzel nem csak önmagukat óvhatják meg, hanem a társadalom többi tagját is. A harmadlagos prevenció (megelőzés) célja a fogyasztók gyógyítása, illetve a leszokott, vagy
szermentes droghasználók visszaesésének megakadályozása, visszaillesztése a társadalomba. Rengeteg szervezet végez az országban prevenciót, mégis a családnak van a megelőzés terén
kiemelkedő szerepe. A szülői modell és a családi légkör nagyban befolyásolja, hogy egy gyerek miképpen viszonyul a különböző típusú drogokhoz. Például számtalan esetben a gyerekek azt látják a szülőktől, hogy gyógyszerrel, alkohollal, egyéb szerekkel, hogyan lehet megoldani a problémákat. Amikor aztán szembekerül valamilyen problémával az ilyen szülői mintát látott gyerek, akkor lehetséges, hogy automatikusan ő is megpróbálja a tanult módszert alkalmazni.

A szenvedélybetegségekről

Szenvedélybetegség (addikció, függőség) - azon visszatérően ismétlődő viselkedésformák, szokások, amelyeket a személy kényszeresen újra meg újra végrehajt, és amelynek a személyre - és többnyire a környezetére is - káros következményei vannak. fajtái:

  1. kémiai addikció (pl.: drogok)
  2. viselkedéses addikció (pl.:játékszenvedély, Internet-függőség, vásárlási kényszer, munkamánia)

A szenvedélybetegség tünetei:

  • folyamatos, ellenállhatatlan vágy valamely viselkedés végrehajtására
  • tolerancia kialakulása: ugyanazon hatás eléréséhez - egyre növekvő szerfogyasztás
  • megvonási tünetek
  • leszokási kísérletek kudarca
  • testi/lelki problémák megjelenése
  • a szenvedély kielégítésére fordított energia és idő mértéktelensége
  • belső értékrend megváltozása

A drogokról

Drog: minden olyan anyag, amely a szervezetbe kerülve az agyra hat és módosítja annak működését.

Általános veszélyei:

  • törvényi büntetés
  • drog szennyezettsége
  • túladagolás
  • higítóanyagok (legtöbb drog sosem tiszta hatóanyag) egészségkárosító hatása
  • intravénás használat: fertőző betegségek terjedése, túladagolás és szennyező anyagok
  • károsításának fokozott veszélye
  • a drogok hatásai az adott szer jellegzetességein kívül mindig függnek a használó személy
  • pillanatnyi állapotától és a környezettől, ezért a hatás kiszámíthatatlan
  • anyagi veszteség és a pénz előteremtéséért legtöbbször elkövetett bűncselekmény
  • törvénybe ütközése, a szenvedélybetegségekre költött pénz miatt egészségromlás (nincs
  • pénz ruhára, ételre), családi és baráti konfliktusok

Drog-élmény létrejötte - három tényező együttes hatásának következménye:

1. használt szer illetve annak a szervezetre, agyra gyakorolt hatása
2. személy: a használó fizikai és lelki állapota
3. környezet: a droghasználat körülményei (barátok, hely stb.)

Drogok csoportosítása:

1. legális (alkohol, koffein - kávé, nikotin - cigaretta) / illegális
2. drogok agyra gyakorolt hatása alapján:
a) depresszánsok: nyugtató hatású szerek - alkohol, opiátok (heroin), egyes pszichoaktív
b) hatású gyógyszerek
c) stimulánsok: az agy működésének stimulálása, gyorsítása - amfetamin származékok,
d) extasy, kokain, nikotin, koffein                                                e) hallucinogének: a tudati működés (pl.: gondolkodás) folyamatainak megváltozása - LSD,
f) marihuána, meszkalin, pszilocibin

Néhány illegális drogról

Opiátok (heroin):

kinézet: a heroin porként kerül forgalomba s legtöbbször orrba szippantva, vagy vízben feloldva intravénásan használják miből készül: az opiát származékok a mák gubójából és a növény szárából nyert ópiumból készülnek hatásai: kis mennyiség: szájszárazság, éhségérzet növekedése, csökkent reflexek, feldobottság, jókedv, érzékek felfokozottsága és megváltozása, gondolkozás és logikai funkciók sérülése nagy mennyiség: hányinger, hallucinációk, pánik-roham, kellemetlen közérzet túladagolás: hányás, szorongás, hallucinációk, zavartság, pánik, halál hozzászokás: gyorsan kialakul függőség: erős fizikai és lelki függőség; a függőség kialakulásával a normál működéshez válik szükségessé az opiátok mindennapi használata

Cannabis (marihuána):

mely drogok tartoznak ide: marihuána, hasis, hasis-olaj miből készül, hogyan néznek ki: marihuána az indiai kender növényeinek csúcshajtása, a hasis a növény gyantájából készült, barnás színű, gyurmaszerű, vagy keményebb, csokoládéra emlékeztető anyag hogyan használják: a marihuánát és a hasist cigarettában, pipában elszívva használják, a hasis- olajat hasonlóképp a dohányra, cigarettára csepegtetve szívják el, ritkábban süteménybe, vagy egyéb ételbe sütve megeszik hatásai: az érzékek felfokozottsága, a vizuális, hallási, látási érzékek élénkülése, megváltozása nagy mennyiség: hallucinációk, kellemetlen közérzet, hányinger, pánik roham függőség: a cannabis testi függőséget nem alakít ki, de folyamatos, rendszeres használata lelki függőséget eredményez.

Hallucinogének (LSD)

miből készül: az illegális forgalomba kerülő LSD szintetikusan előállított szer (bár megtalálható a természetben is, az anyarozsban) hogyan néznek ki: az LSD-t többnyire apró, bélyegszerű lapocskák formájában árusítják, melyeket többnyire valamilyen ábra díszít, ritkán tabletta, vagy kapszula formájában is előfordul hogyan használják: a hallucinogén szereket többnyire szájon át használják, így a gyomorban szívódnak fel függőség: az LSD fizikai függőséget nem alakít ki, de rendszeres használata lelki függőséget eredményez

Ecstasy

miből készül: az ecstasy és a többi említett vegyület mind szintetikus, azaz kémiai úton előállított, mesterséges drogok, amfetamin-származékok hogyan néznek ki: az ecstasy többnyire tabletta formájában jelenik meg, ritkábban azonban kapszulaként, vagy por formájában árusítják 4 hogyan használják: az ecstasy-t és rokon vegyületeit többnyire szájon át használják, az intravénás használat ritka függőség: az ecstasy folyamatos használata jelentős lelki függőséget alakít ki.

Mit vehetünk észre, ha gyermekünk kábítószereket használ?

A kábítószer használat felismerése szempontjából a leglényegesebb a kommunikáció, a beszélgetés. Sok apró jel van, ami arra utal, hogy gyerekünk kipróbált, vagy használ valamilyen szert, de a legfontosabb információk soha nem a rejtett kincsek átvizsgálásából, a szoba átkutatásából, vagy a lehelet tanulmányozásából származnak. A kábítószer használat szempontjából is a legérzékenyebb műszer a kapcsolat, így hát a kiadós beszélgetéseket semmilyen tárgyi információ beszerzése nem pótolhatja. Ennek ellenére gyakran érezzük úgy, hogy meg kell bizonyosodnunk a felől, hogy használ-e valamilyen tiltott szert a gyerekünk. Vannak olyan „jelek", amelyek felkelthetik gyanúnkat, és amelyek - ha jól élünk a helyzettel - alapját képezhetik a fontos és kapcsolatépítő beszélgetésnek. Az alábbiakban néhány ilyen tényezőt sorolunk fel:

  • Megváltozott viselkedés, megváltozott érdeklődési kör, barátok, öltözködés, szabadidő-
    eltöltési szokások, gyakori hangulati váltások, szokatlan reakciók, feszültség, agresszió, vagy éppen érdektelenség.
  • Iskolai mulasztások rendszeressé válása, hazugságok, pénzproblémák, értékesíthető
    tárgyak eltűnése otthonról, tartozások. A probléma további súlyosbodása esetén állandó cirkuszok, balhék, veszekedések, zsarolások, fenyegetőzések.
  • Cigarettapapír, alkotóelemeire „szétszerelt" nikotinos cigaretta, növényi morzsák,
    kesernyés füstszag, pici nylonzacskók anyag-maradványokkal, összeégetett kanál, fecskendők, tűk.

Nagyon fontos, hogy tudjuk: az említett „jelek" a serdülőkor természetes velejárói is lehetnek, akkor értékeljük ezeket helyesen, ha hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy kapcsolatban maradjunk egymással, ha azt üzenik: „figyelek rád"!

Drogfogyasztásra utaló körülmények

Gyanút keltő használati tárgyak, melyek drogfogyasztásra utalhatnak

  • Ismeretlen tabletták, kapszulák, bélyegek, por, fű
  • Injekciós tű, fecskendő, érszorító, ampullák
  • Megfeketedett kanál, vatta, cigaretta-füstszűrő
  • Kicsavart citromhéj, citromos flakon, kockacukor
  • Üres, vagy kitöltött orvosi vények
  • Napszemüveg feleslegesnek tűnő használata

Testi változások, melyek drogfogyasztásra utalhatnak

  • Beesett, hamuszürke arc, a bőr elszíneződése
  • Ismeretlen eredetű tűszúrások, véraláfutások
  • A szokottnál szűkebb, vagy tágabb pupillák
  • Szájszárazság, orrfolyás
  • Étvágytalanság, erős fogyás
  • Édességek iránti igény megnövekedése
  • Túlzott érzékenység a külső ingerekre

Pszichés változások, melyek drogfogyasztásra utalhatnak

  • Feldobottság, színes álmok, látomások
  • Idegesség, érzékenység, szorongás
  • Depresszió, levertség, kedvetlenség, közönyösség
  • Ok nélküli örömkitörések
  • Túlérzékenység, személyiség- vagy tudatzavar
  • Koncentráció-képesség zavara, feledékenység
  • Indokolatlan fáradtság, gyors kimerülés
  • Alvászavarok, rémálmok, álmatlanság
  • Koordinációs zavarok, tér- idő érzékelés zavara
  • Túl sok, gyakran összefüggéstelen beszéd
  • Indokolatlan félelem- és pánikérzés

Magatartásbeli változások, melyek drogfogyasztásra utalhatnak

  • Túlzott költekezés, kölcsönkérés
  • Pénz és egyéb értékek eltűnése
  • A tanulmányi eredmény hirtelen romlása
  • A családon belüli kapcsolatok megromlása
  • Kritikátlan tervek, "szabadságra törekvés"
  • Kiégettség, üresség érzése, zárkózottság
  • A korábbi, megszokott életmód megváltozása
  • Illatszerek túlzott használata
  • Beilleszkedési nehézségek
  • Kimaradozás, iskolakerülés, munkakerülés
  • Új barátok eltitkolása, elmagányosodás

Hogyan viszonyuljunk gyermekünk drogfogyasztásához?

Már a kérdés is súlyos, de a későbbi folyamat szempontjából sok múlik azon, hogy hogyan reagálunk. Ha egy olyan család vagyunk, ahol a szeretet és az elvárások egészséges egyensúlyban vannak, ahol a családtagok képesek fejlődni, jól érzik magukat és „elég jó" légkör uralkodik, akkor egy szerkipróbálást is tudunk saját súlya szerint kezelni (ahogy az első szál cigarettához állunk, vagy amikor kiderül, hogy kamasz gyerekünk már túljutott élete első szexuális kalandján). A kísérletek nem feltétlenül derülnek ki, általában a barátok a haverok a beavatottak, de ha tudomásunkra jut, beszéljünk gyermekünkkel a kábítószerekről, és a következményeikről. Ha a jelek alapján visszatérően drogfogyasztásra gyanakszik, ne essen pánikba! Ne támadjon a fiatalra, nem a droghasználat a legszörnyűbb dolog, amit a gyerek elkövethet, de ha bizonytalan és fél a következményektől, keresse meg azokat a szakembereket, akik segíteni
tudnak a probléma megoldásában (akár telefonon, névtelenül)!

Jogi következmények

Melyek a tiltott kábítószerek?

Az illegális drogok használata bűncselekmény. A leggyakrabban használt tiltott drogok a marihuána és a hasis, a speed, az extasy, a heroin, a kokain és az LSD.

Milyen magatartásokat tilt a Büntető törvénykönyv?

  • A kábítószer-fogyasztás Magyarországon bűncselekmény.
  • Az illegális drogokkal kapcsolatos minden magatartás büntetendő. A megszerzésen és a
    tartáson kívül tilos a drogok előállítása, termesztése, kínálása, átadása, és az azokkal való kereskedés. A kínálást akár egy egyszerű kérdéssel, az átadást pedig már egy adag drog ingyenes továbbadásával is meg lehet valósítani. Ha valaki több embernek is ad drogot, akkor az forgalomba hozatalnak számít, ha pedig rendszeresen árusítja, akkor kereskedésért fogják felelősségre vonni.
  • Fontos tudni, hogy bizonyos eseteket szigorúbban büntetnek. Ha a drog átadása, kínálása,
    forgalomba hozatala vagy az azzal való kereskedés valamilyen „védett helyszínen", vagy annak közvetlen közelében történik, a büntetési tétel jóval magasabb, mint ha máshol követik el a bűncselekményt. Védett helyszínnek számítanak az óvodák, általános- és középiskolák, a felsőoktatási intézmények, a kollégiumok, a művelődési házak, stb.

  • Az is szigorúbban büntetendő, amikor egy nagykorú személy ad drogot egy 18. évét még be nem töltött fiatalnak.

  • A törvény különbséget tesz alkalmi fogyasztók és kábítószer-függők között, az utóbbiak
    általában enyhébb büntetésekre számíthatnak. A büntetőeljárásban igazságügyi orvosszakértői vizsgálat alapján dől el, hogy ki melyik kategóriába tartozik.

Mi az az elterelés?

A törvény szerint, ha valaki csak kisebb súlyú drogos bűncselekményt követ el, és részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos „drog-kezelésen", akkor nem fogják megbüntetni (ezt nevezik elterelésnek). A büntetőeljárást azonban ezekben az esetekben is megindítják, de amikor a gyanúsított okirattal igazolja a hat hónapos kezelés befejezését, akkor az ügyét meg kell szüntetni. Az elterelést kábítószer-függők esetében drogfüggőséget gyógyító kezelésen, alkalmi droghasználók esetében kábítószer-használatot kezelő egyéb ellátáson, vagy felvilágosító- megelőző szolgáltatáson való részvétellel kell teljesíteni. Elterelésre elsősorban akkor van lehetőség, ha valaki ellen személyes használatra szolgáló csekély mennyiségű drog megszerzése vagy tartása miatt indul eljárás.

Milyen büntetések szabhatóak ki?

  • Csekély mennyiséget megszerez, tart, előállít, termeszt, behoz, kivisz, átvisz: 2 évig terjedő szabadságvesztés (de elterelhető).
  • Csekély mennyiséget kínál, átad: 2 évig terjedő Szabadságvesztés. Védett intézményben és annak közvetlen környezetében kínál, átad, forgalomba hoz, kereskedik: 5-10 évig terjedő szab. vesztés (csekély mennyiség esetén: 5 évig terjedő).
  • Jelentős mennyiséget előállít, termeszt, megszerez, tart, országba behoz, innen kivisz vagy országon átvisz: 5-10 évi terjedő szabadságvesztés.
  • Jelentős mennyiséget kínál, átad, forgalomba hoz, ereskedik: 5-15 évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztés
  • 18. évét betöltött 18 év alattinak átad, kínál, forgalomba hoz, kereskedik: 5-10 évig terjedő szabadságvesztés (csekély mennyiség. esetén: 5 évig terjedő szabadságvesztés).

Van-e feljelentési kötelezettség, és mi a helyzet a titoktartási kötelezettséggel?

A Büntető Törvénykönyv csak a súlyos pl. államellenes bűncselekmények esetében ír elő feljelentési kötelezettséget, ilyenek a hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés. Más bűncselekmények, pl. a kábítószerrel visszaélés esetében nincs ilyen kötelezettség, a hatóság értesítését az emberek belátására bízzák - kivéve természetesen azokat, akiknek titoktartási kötelezettségük van. Az iskolának, a pedagógusnak, az igazgatónak, a szülőnek, az osztálytársnak tehát nincs feljelentési kötelezettsége, és természetesen nem minősül bűnpártolásnak, ha valaki nem tesz feljelentést. Az iskolában dolgozó iskola orvosra, védőnőre még szigorúbb szabály vonatkozik: őket más egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan (mentős, orvos, stb.) köti az orvosi titoktartás, így feljelentést/bejelentést nem tehetnek. Fontos tudni, hogy a rendőrség nem tehet különbséget „feljelentés" és „bejelentés", vagy „segítségkérés" között. Ha valaki droggal kapcsolatban értesíti a rendőrséget, számíthat rá, hogy a büntetőeljárás meg fog indulni. Ha ugyanis a rendőrség tudomására jut, hogy valaki kábítószert fogyaszt, köteles büntetőeljárást indítani. A rendőrség nem segítőként, hanem bűnüldözőként lép fel a kábítószer fogyasztóval szemben, eszköztárukban a motozás, házkutatás, előállítás, kihallgatás, vizeletvétel szerepel.

Mi vonatkozik a fiatalkorúakra ?

A magyar büntetőjog szerint 14 éves kor alatt senki sem büntethető, a jog a 14 és 18 év közöttieket fiatalkorúaknak nevezi. A fiatalkorúakra főszabály szerint ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint a felnőtt korúakra. Van azonban néhány többlet garancia, mely az eljárás során védelmüket szolgálja. A fiatalkorúak rendőrségi kihallgatásáról törvényes képviselőjüket (ez legtöbbször szüleiket jelenti) is értesíteni kell, neki is joga van a kihallgatáson részt venni. Ezen kívül a fiatalkorúak elleni eljárásban kötelező az ügyvédi védelem, meghatalmazott védő hiányában a hatóság kirendelt védőt biztosít. Bírósági tárgyalás fiatalkorú esetében nem lehetséges ügyvéd nélkül, a rendőri szakaszban a gyanúsított ügyvédjét csak értesíteni kötelező, de ha az nem jelenik meg a kihallgatáson, és a gyanúsított nem ragaszkodik a jelenlétéhez, akkor védő nélkül is kihallgatható. Ha azonban a gyanúsított ragaszkodik ügyvédje jelenlétéhez, akkor ezt a rendőrség köteles figyelembe venni. A fiatalkorúak elleni eljárásban a rendőrségnek ki kell hallgatnia a gyanúsított gondozóját tanúként, de csak a gyermek neveltetésére vonatkozó kérdésekre kötelező válaszolni, az üggyel kapcsolatban azonban nem kell vallomást tenni. A törvény előírja környezettanulmány beszerzését is, ami a gyanúsított fiatalkorú otthoni életkörülményeiről szól. Ha a gyanúsított valamilyen oktatási intézményben tanul, és még nem múlt el 18 éves, iskolai jellemzést is be kell szerezni az iskolában tanúsított magatartásáról, tanulmányi eredményeiről, társaihoz és a közösséghez való hozzáállásáról. Ha az ügy tárgya ezt indokolja, és a nyomozóhatóság (rendőrség) vezetője hozzájárul, akkor a fiatalkorú kihallgatásán pedagógus nevelője is jelen lehet. Ez a lehetőség elsősorban akkor jöhet számításba, ha a törvényes képviselő nem él a jelenlét jogával a kihallgatáson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése